Apulien (Puglia)

Italiens kartbild ser ut som en stövel, där regionen Puglia bildar stövelns klack, en geografisk utpost som genom årtusenden länkat Italien till Grekland och Orienten. Banden till antikens Grekland är tydliga på många håll, under lång tid var ju stora delar av Syd – italien grekisk koloni. Även medeltiden och de sekler som sedan följde var en guldålder för Puglia. Normander och svaber som invaderat regionen lämnade efter sig slott, spännande fästningar och vackra kyrkor. Här finns inga Apenniner, landskapet är mestadels flackt. Vidsträckta betesfält och odlingar täcker kalkstensplatåerna. Eroderade bergsformationer bryter plötsligt naturens stilla harmoni. Låga stengärden ramar in de gamla olivlundarna. Klimatet är varmt och torrt, syrsorna kvider i sommarhettan. Då lockar havet, och det finns tursamt nog alltid nära. Kustlinjen är omväxlande, men de låga sandstränderna överväger. En extra genuin semesterupplevelse får den som inkvarterar sig på lantgård. “Masseria” kallas de större godsen här i söder, som inte sällan gjorts om till högklassiga hotell.

Apulien är ett långsträckt kustlandskap och gränsar i öst till Adriatiska havet, i sydöst till Joniska havet och i syd till Otrantosundet och Tarantobukten. Regionens sydligaste del är halvön som kallas Salento vilken utgör klacken på den italienska stöveln. Landmässigt gränsar Apulien till regionerna Molise i norr, Kampanien i väster och Basilicata i sydväst. Det är inte långt till Albanien, bara 80 kilometer sjövägen över sundet.

motoscafopolignano a mareporto-cesareo_0gallipolipunta-prosciutto2Tremiti

Kontakta Oss

Viva Italia är specialiserade på mindre och större grupper till Italien. För att hantera din förfrågan ska ni vara minst 10 deltagare.