Resfakta-7

Resfakta

VÄLKOMMEN TILL VANDRING I VAL GARDENA!

Val Gardena
Dalen Val Gardena kallas också Gröden och ligger i Italienska Sydtyrolen. Här ligger tre byar: St. Ulrich, St. Christina och Selva Gardena, alla i urtypisk tyrolerstil. Alla tre ligger på gångavstånd till varandra och har restauranger, affärer och andra faciliteter. Vi bor i den mellersta byn St. Christina som är belägen på 1300 m höjd över havet. Byns läge är magnifikt vid foten av Sellamassivet mitt i bergskedjan Dolomiterna, som är vida känd för sina vackra vandringsleder. Dolomiterna är numera ett av UNESCOs världsarv. Val Gardena bjuder på en variationsrik flora och fauna och är också känd för sina fina träsniderier. Här i Val Gardena talar folket tre språk: italienska, tyska och ladin, som är ett rätoromanskt språk. Ladin talas endast av befolkningen i fyra dalar i Dolomiterna. Klimatet under sommaren kan jämföras med en bra svensk sommar. På hösten är det svalare men fortsatt bra vandringsväder. Val Gardena ligger på solsidan av Alperna och brukar ha det bästa vädret. Valuta: Euro.

I priset ingår:
valt transportalternativ (på bussresan ingår färja och vägavgifter, övernattning med frukost och middag i norra Tyskland på ut- och hemresan; på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum på hotell med frukost och middag, fem vandringar med guide, liftkort. Ingår ej: luncher, dryck. Tillägg: enkelrum 1.000 kr, ev. utflykt (betalas på plats). Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Flygresan
Till Alperna reser vi med buss eller flyg, på olika veckor:

Bussresorna är inga prövande nonstop-resor utan vi övernattar i norra Tyskland på ett trevligt hotell både på ut och hemresan. Er svenska reseledare möter Er ombord på bussen och följer gruppen under hela veckan. Vi åker i moderna turistbussar med erfarna chaufförer. Inne i bussen får endast handbagage medtagas. Från Malmö åker vi ut via Öresundsbron till Själland och sedan till Tyskland. Här ges det tillfälle att äta mat ombord på färjan. På kvällen är vi framme vid vårt övernattningshotell där middagen väntar. Packa en separat väska för övernattningen i Tyskland. Förvara alltid passet väl åtkomligt i handbagaget. Tänk på att Ni själva ansvarar för ert bagage. Märk gärna Era väskor med namn. Efter frukost tar vi oss ner via Nürnberg, München och Innsbruck till Val Gardena. Vi beräknar vara framme på lördagskvällen innan middagen. 

Flygtiderna som anges på resebeviset är preliminära. Större förändringar i flygtider meddelas separat. Prima Travels svenska guide möter upp på flygplatsen i München och tar er till hotellet i Val Gardena. Transfern tar ca 4 timmar.
Incheckningen öppnar 2 timmar innan avgång och stänger 1 timme innan avgång. Var gärna ute i god tid med tanke på säkerhetskontrollerna. Ni checkar in med namn, pass och bifogad e-ticket. Det går utmärkt att använda incheckningsautomaterna på flygplatsen. Flygbiljetterna (e-ticket) finner ni tillsammans med avresemeddelandet. Enklare rätter och dryck finns att köpa ombord på planet.

Vårt boende
Hotel Touring***+ heter vårt mycket trevliga hotell i centrala Santa Cristina, den mellersta byn i Val Gardena. Familjen Senoner tar emot oss med äkta sydtyrolsk gästfrihet och dukar upp en härlig frukostbuffé och trerättersmiddagar. Hotellet är speciellt känt för sin goda mat. Efter vandringen är det extra skönt att mjuka upp musklerna i den nybyggda spa-anläggningen. 

Hotel Belmondo**** är vårt övernattningshotell i Tyskland. Här sträcker vi på benen efter en dag i bussen, och sköljer ner resdammet med en god öl till middagen. Sen går vi och lägger oss i en skön säng innan resan fortsätter. 

Guide och vandringarna
Väl framme på resmålet väntar ett välplanerat vandringsprogram. Våra guider har alltid minst två olika svårighetsgrader på vandringarna. Man väljer sedan själv efter ork och form hur långt och kuperat det skall bli. Våra vandringar är anpassade efter en normalkondition, man bör klara att vandra 10-15 km i kuperad terräng per dag. Vi går i lugn takt, pausar då och då och njuter av naturen. Vi brukar starta våra dagsvandringar efter frukost och vi är åter på hotellet vid femtiden på kvällen. Vissa dagar utgår vår vandring från hotellet, men ibland tar vi bussen till utgångspunkten. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid.
Vandringskartor säljs på plats av reseledaren för cirka 5 euro. Till vandringarna behövs ett liftkort, ”Gardenacard”, som ingår i resans pris. Foto behövs ej, men legitimation kan krävas av kontrollanterna. I liftkortet ingår fritt nyttjande av liftar och bussar.

Utflykt
På vår vilodag erbjuder vi en trevlig dagstur till Gardasjön. Detta är en chans att uppleva det “riktiga” Italien på nära håll. Vi åker ner längs den vackra Isarcodalen kantad av vin- och fruktodlingar, förbi Bolzano och Trento. Vi närmar oss sedan Gardasjön från det vackraste hållet, norrifrån, och rullar ner mot Riva del Garda där vi parkerar bussen och åker en trevlig båttur till Limone. Limone har många gränder att upptäcka, svalkande bad, bra shopping och restauranger. Kostnad cirka 40 Euro per person exkl. mat. Det krävs ett minimiantal deltagare för att vi ska åka med egen buss. Som alternativ finns en liknande utflykt med lokalguide.

Utrustningstips
Bra vandringskläder är bekväma, oömma och ger bra rörelsefrihet. Syntetmaterial eller ull är bäst, då de håller dig torrare än bomull. För att vara beredd vid väderomslag är vandringsbyxor med avtagbara ben och att klä sig i flera tunna lager bra tips. Vi rekommenderar också en varm tröja, regn- eller vindställ, solhatt/keps och fingervantar. Väl ingångna och stabila vandringskängor är ett krav, och stavar om du brukar använda dem (de skjuter ifrån vid uppstigningar och sparar knäna vid nedstigningar).
Du behöver också ryggsäck för dagsturer, badkläder och handduk, solglasögon och solkräm med hög solskyddsfaktor, vattenflaska (minst 1 liter), termos om du vill ha varm dryck, sittunderlag och plåster. Glöm inte passet och europeiska sjukförsäkringskort
et.

Vi rekommenderar att du packar det viktigaste i handbagaget: pass, pengar, biljetter, försäkringshandlingar, eventuella mediciner och kontaktlinser, gärna ett ombyte samt vandringskängor (kan också bäras under resan vilket sparar bagagevikt).

Om du åker buss, packa en separat väska för övernattningen i Tyskland. En kudde till bussresan är också skönt. Förvara alltid passet väl åtkomligt i handbagaget. Tänk på att Ni själva ansvarar för ert bagage. Märk gärna era väskor med namn.

Avreseinformation
Avreseinformation skickas ut ca två veckor innan avresa.

TREVLIG VANDRINGSRESA ÖNSKAR VI PÅ Viva Italia!

Teknisk arrangör är vårt systerföretag Prima Travel

 

Kontakta Oss

Viva Italia är specialiserade på mindre och större grupper till Italien. För att hantera din förfrågan ska ni vara minst 10 deltagare.